top of page

02.55 landade planet på Entebbes flygplats ....

02.55 landade planet på Entebbes flygplats. Innan jag skulle gå ombord Uganda Airlines flight UR711 från Johannesburg var kanske inte mina förväntningar så stora på det flygbolag och plan jag skulle flyga med. Men till min stora förvåning var det en stor Airbus A330 och planet kan inte ha varit i luften så många gånger då stolar och inrede i allmänhet var som nytt. Servicen och maten ombord var lika överraskande positivt som planet. Sammanfattning: - Man skall inte ha några förutfattade meningar om saker och ting.

När efter landning alla dokument med visa, vaccination, PCR-test och invitationsbrev var kontrollerade och godkända kunde jag lämna ankomsthallen och gå ut i mörkret för att söka upp en Mr. Richard, en pick-up från hotellet, som skulle möta mig och ta mig till Jinja de sista timmarna innan natt blev till dag. När vi lämnade Entebbe regnade det lite och snart körde vi på en väldigt fin motorväg – Kampala–Entebbe High Way”. Det var dock inte så många kilometrar vägen var så fin och i stället blev det en vanlig landsväg och i mycket dålig kondition. Efter någon timma började trafiken öka och framför allt med motorcyklar och lastbilar. Stora konvojer med lastbilar lastade med gods och varor som fraktas från Kenya till Uganda. Motorcyklarna svärmade likt flugor runt bilen. Jag var klarvaken hela vägen för att försäkra mig om att Mr. Richard tog oss tryggt och säkert till Jinja i denna tidiga morgontrafik där det ibland kändes man åkte lite slalom för att ta sig fram. I mitt klarvakna tillstånd noterade jag att jag inte någonstans har sett så många bensinstationer utmed en väg eller i byar/städer. Det kunde var 10 stycken på en sträcka av 1 kilometer så förstår ni att det var många. Oftast var dom beväpnade med vakter.

Väl framme i Jinja skulle jag bo på Nile Village hotell. Det var som om att komma in i en oas med palmer och buskar och en stor pool med turkosblått vatten. Jag var i tropikerna. Jag vilade några timmar innan jag skulle träffa pastor Benard, som var syftet med resan till Uganda. Vi träffades första gången i Skene i augusti månad 2019. Sedan dess har The Swedish Family hjälpt Benard och Link Hands Uganda att driva social hjälp med främst mat, medicin och skolavgifter för barn. Men även hjälp till självhjälp genom att ge ekonomiskt bidrag för att någon skall kunna utföra ett arbete och få en inkomst, tex köpa en symaskin, köpa tyger etc. Och nu var det då äntligen dags för mig att få komma och se hur Benard och Links Hands Uganda bedriver denna verksamhet på plats.


För att Benard över huvudtaget skulle ha möjlighet att bedriva hjälpverksamhet i Uganda var han tvungen att skapa en organisation som var godkänd av myndigheterna. Benard har hjälp av några frivilliga i denna hjälpverksamhet. Så på kvällen åt vi alla middag på hotellet och lärde känna varandra lite mera. Maten är/var väldigt god och att få färska grönsaker och frukter så blir det inte mycket kvar på tallriken. Nästa dag var det dags att vi skulle besöka några familjer som får hjälp. Några familjer behöver matransoner och eventuell medicin. Så först var vi tvungna att proviantera och inhandla bl a mjöl, ris och tvål.


Första besöket var hos en kvinna som säljer barnkläder. Lika roligt som det var för mig var det för Brenda att träffa mig. Hon var så glad att kunna ha sin enkla affär. Hon saknade dock bomullsklänningar för tjejer men hoppades få in dom. Med hjälp av sin affär kan hon försörja sina barn. Vi fortsatte sedan under dagen och hälsade på andra familjer. Dom flesta människorna har tak över huvudet men det är väldigt fattigt. Dom flesta har en stark tro på Jesus som tar dom igenom denna sin misär och fattigdom.


På söndagen skulle Benard predika. Kyrkan var en skolsal med enkla träbänkar. Benard tillhör den lutherska kyrkan i Uganda och den är inte så stor i Uganda. Uganda kallas för ”The Pearl of Africa”. Det är ett kuperat och ett väldigt grönt land med palmer och många olika träd. Och Nilen, världens längsta flod, har sin källa i Uganda och redan i Uganda är det en mäktig flod. En intressant information angående Nilen är att Egypten har tjänstemän i varje land där Nilen rinner igenom för att kontrollera vattennivån. Om vattenförsörjningen är för låg påverkar det all den verksamhet i Egypten som är beroende av Nilen. Därför ses inte Etiopiens dammbygge i Nilen med blida ögon av egyptierna. Vi gjorde en utflykt till ett av Nilens fina vattenfall och en båttur på Nilen. Jag har nog aldrig sett så många kungsfiskare. Fick bl a se malakitikungsfiskaren och pied kungsfiskare.


Folket i Uganda kallas för ”the smiling people” och det kunde jag också stämma in i, ett vänligt och ett leende folk. Jag fick en god känsla av det arbete Benard och hans kollegor bedriver. Dom är ett team och jobbar tillsammans att hjälpa och stötta sina medmänniskor.

Vid middagen sista kvällen innan jag skulle åka tillbaka fick jag en överraskning och uppskattning på mitt besök. En väldigt god tårta som fick bli kvällens dessert och efterrätt. Och ett fint minne och avslutning på denna resa till Uganda. Jag flög tillbaka till Johannesburg och tillbringade en vecka i Sydafrika med bl a att få uppleva våren i Sydafrika och att få besöka Hluehluwe nationalpark. Att få uppleva och se dessa blomsterhav med blommor i olika färger är speciellt och vackert. Och västra kapområdet har dessutom världens artrikaste fauna och flora. Att få komma tillbaka till Afrika kändes bra och att få se några lejon ligga och lata sig i gräset i Hluhluwe blev en fin bonus. Härligt att få köra några mil på vägen där man springer Comrades Marathon. Härligt att åter få gå på ”The Golden Mile” i Durban och ”The Promenade” i Kapstaden. Härligt att gå längs havet på stränder som nästan verkar att aldrig ta slut. Allt det vackra naturen har att ge finns fortfarande kvar. Sydafrika återhämtar sig sakta ekonomiskt som övriga länder i världen. Jag träffade dessutom Debbie, som jag stöttat att hjälpa AIDS-drabbade barn i Sydafrika. Det var roligt att träffas och ses igen. Starfish, Debbie/Sethani och Comrades marathon har betytt mycket för mig.

Det är en orolig och ond värld vi lever i med många nationella - och globala problem som vi inte upplevt tidigare och har svårt att hantera. Det som varit normalt har bytts ut mot det ”nya normala”. Att få uppleva naturen i Afrika med all sin artrikedom av djur och fauna och flora är det lätt för mig att stämma in i vad Beethoven skrev en gång. ”Det är inget tursamt möte mellan atomer i ackord, som frambringade världen. Om skönhet och ordning återspeglas i universums uppbyggnad, då finns det en Gud. Och jag stämmer in i Denzel Washington när han säger ”Put God first”- https://youtu.be/BxY_eJLBflk. För det finns inte bara en ond värld och kraft. Det finns också en god kraft som är starkare än den onda. Den kraften är Jesus Kristus. Bara han kan ge den frid och rättvisa alla söker. Då känns det hoppfullt.




















Comments


bottom of page