top of page

60-årig skidhistoria är skriven ….




År 1963 startade skidkarriären med bla tävlingar i Haraldsgården och Holmåkra i Björketorp. Det gällde redan då att hålla tungan rätt i mun och att ha lätt böjda knän för bästa balans i utförsbackarna. Vid en av tävlingarna vann jag ett kilo smör och en burk fiskbullar och lyckan var stor. Sponsor var Björketorps mejeri.

År 2023 och 60 år senare åker jag mitt 41:a Vasalopp i välpreparerade spår, strålande sol och

några minusgrader. Dessa årets förutsättningar är inget givet för Vasaloppet. Vissa år har det knappt funnits några spår pga snöbrist eller att det kommit nysnö. 1987 var det kallaste loppet med 30 minusgrader vid starten och något kallare på vissa sträckor närmare Mora. Och angående prisbord - jag tror ingen skidåkare idag skulle vara nöjd med ett kilo smör och en burk fiskbullar som första pris. Dock inget som jag har behövt bekymra mig över under dessa år. Det är lite svårt att själv förstå att det har blivit så många lopp. Jo, en bidragande orsak är att jag fått bo på samma ställe i alla dessa år med 20 minuter till starten. Ett stort tack till Stig och Birgitta för er generositet och en gästvänlighet så att man alltid känt sig som hemma. Att fått vara frisk under dessa år är ju också en förutsättning att kunnat hålla igång träningen under dessa år. Att åka skidor är roligt och en härlig rörelse för kroppen.

Under dessa 60 år har det ju hänt väldigt mycket med utvecklingen av längdskidåkningen allt från material till teknik. Och det har hänt mycket med utvecklingen i vårt samhälle och i vår värld. Alla dom normer och det sunda förnuftet som rådde får 60 år sedan har succesivt ersatts av nya och det sunda förnufter försvunnit. Man säger att utveckling är positiv men all utveckling är inte av godo och maktförskjutningar gör att den lilla människan blir allt mindre och mer sårbar i samhället. Och idag är det helt andra andliga krafter än Herrens kraft och styrka som råder. Ibland undrar man vart samhället är på väg och vårt ledarskap inger mer oro an ro. Samma fråga kanske man borde ställa sig själv. Vet vi vart vi är på väg med vårt liv. En viktig följdfråga är: - Är det dit du vill? Kan frågorna besvaras är det bra.

Skidspåret i Vasaloppet tar dig från Sälen med målgång i Mora. Men det finns också andra andliga mål bortom Mora, dvs himmelska mål. Ett himmelskt mål når man om man väljer ett annat spår i sitt liv – att följa i Jesu spår. Jesus ger mig den frid och ro som denna världen inte kan ge. Så att åka i Vasaloppets spår och att följa i Jesu spår tycker jag är en bra combo för kropp och själ och jag vet vart jag är på väg. -Jag tro inte på Gud, sa barberaren till prästen. -Varför då? Frågade prästen. -Jo, det finns så många onda människor och så mycket lidande i världen. Prästen blev tyst. Näst dag kom han till barberaren med en skäggig man med oklippt hår och sa: - Jag tror inte på barberaren. -Varför då? frågade barberaren. -Jo för det finns så många ovårdade människor i världen. - Men han har ju inte kommit till mig, sa barberaren. - Precis, sa prästen .....

Commentaires


bottom of page