top of page

Bön i Påsktid 2023

Tack käre Gud och Skapare, idag fylls vi med hopp och glädje då Du har gått genom död till liv från mörker till ljus.

Profeten Jesajas profetia om Jesu korsfästelse och uppståndelse för ca 2700 år sedan är fortfarande sann.

När våra dagar känns som ett Getsemane och vi är fyllda med smärta och ångest vet vi att Jesus Kristus har gått före oss och delat vår smärta och sorg men också övervunnit den och döden och brutit ondskans och Djävulens makt, som regerar på vår jord med aldrig så tydliga tecken som nu. Denna världs maktelit förtäcker sanningen för egen vinnings skull - mer förgänglig makt, kontroll och rikedom till sig själva och vi offras på deras lögner - trycks ner och lämnas i mörker och fattigdom.

Tack Herre för ditt ord så att vi förstår ditt budskap att sanningen är att gå i Jesu fotspår mot en evighet – Jesus offrar sig för oss, så att vi alla kan lyftas upp till Din frihet och rikedom. Herre förlåt oss att vi har vänt dig ryggen då sanning och normer inte längre reflekterar eller respekterar din avsedda vilja för oss.

Herre, ge oss klarsyn och vishet att se skillnaden mellan din Sanning och denna världs sanning – dina mål och denna världs mål.

Herre, hör vår bön ... Och låt vårt rop komma inför dig.


Gud, vi tackar dig för att du har makt att förnya världen och ge oss del av det eviga livet. Kom med hjälp till alla fattiga, hungriga och sjuka och till alla människor som tvingas fly till följd av krig och förföljelse.

Gör oss villiga att fördela dina gåvor rättvist.

Välsigna världens ledare och hjälp dom att besinna sig och se upp och förstå att det finns en Kung, som är Herre över oss alla, och att dom ber om Din vägledning och visdom för sina folk och länder.

Hjälp dom krigförande i Ukraina att stoppa kriget och kom med fred. Välsigna och hjälp och beskydda Israel i den stress dom lever i med hot om framför allt kärnvapenanfall från Iran.

Herre, hjälp oss att sända ditt ord och böner i miljarder till dessa jordiska strider och motsättningar istället för vapen och ammunition. Låt det hat som aldrig kan vara grund för en framtid, då ersättas med Jesu försoning, frid och förlåtelse och bli en strid för ditt himmelska rike.

Herre, låt din fred, din rättvisa och din frihet segra. För bara du är fredsmäklaren, som denna jords mäktiga och visa tror sig vara.

Herre, hör vår bön ... Och låt vårt rop komma inför dig.


Gud, låt glädjen över Kristi uppståndelse idag prägla kyrkan över hela jorden.

Låt ditt ord höras och utbredas i hela världen. Styrk och trösta dem som ringaktas och förföljs för sin tro, särskilt i Mellan Östern, Iran, Irak och Kina där folk riskerar sina liv för Dig för dom har hittat och förstår att det är Du Herre som är sanningen.

Gör oss alla modiga att bekänna ditt namn Jesus Kristus.

Herre, hör vår bön ... Och låt vårt rop komma inför dig.


Gud vi ber för vårt land och för vårt folk.

Vi ber att vår riksdag, regering och våra styrande beslutsfattare skall förstå att det är du Herre som är allas vår Skapare och mästare.

Hjälp dom att besinna sig och vända sig till Dig för att be om råd och vägledning att leda vårt land med vishet och rättvisa särskilt i dessa allvarliga tider med krig i vårt närområde.

Herre, hjälp oss att komma till rätta med all denna ondska, falskhet, maktspel, korruption, kriminalitet, dödande och våld i vårt samhälle för det är bara Du och din frälsning Herre, som kan komma till rätta med detta, ja Herre, det är bara du och din frälsning som kan hjälpa oss att komma till rätta med detta. Vi ber om hjälp och helande kraft för alla sjuka och kraft och uthållighet till dom som arbetar inom skolväsendet, sjukvården, polisväsendet, räddningstjänst och domstolsväsendet.

Gud, vi ber om hjälp till alla som tyngs av all denna tids oro.

Hjälp oss att bemöta varandra med hänsyn, ömhet och tålamod.

Låt ditt ord och ljus leda oss till frid och trygghet i samhället.

Herre, hör vår bön ... Och låt vårt rop komma inför dig.


Herre, vi ber för våra församlingar.

Välsigna församlingars förkunnelse och mission och låt allt fler finna frälsningen i Jesus Kristus.

Styrk oss alla med ditt ord och dina sakrament.

Låt våra barn och unga få växa upp i trygghet och skydda dom från onda krafter.

Herre, hjälp församlingar att vara ett stöd för dem vars liv skuggas av oro, sorg, sjukdom och ensamhet.

Herre, vi ber om din tröst och kraft till dom som har mist någon anhörig.

Herre, hjälp oss att också vi få vara ljus och lågor som sprider ditt ljus till dem vi möter i vår vardag och vara vittne om Påskens glada budskap.

Herre, hör vår bön ... Och låt vårt rop komma inför dig.

Ja, tack gode Gud, att Jesus Kristus gav sitt liv på korset för att vi skall få leva i sanningen.

Herre, låt nu allt mörker i oss bli likt stenen vid graven bortvältrad och låt ditt ljus och värme fylla våra hjärtan.

Låt inte denna jords oro och onda maktkamper förtynga oss för idag ser vi på korset och då får vi den ro denna värld aldrig kan ge oss – för tro är ro bakom ett kors.

Enligt profetiorna är tiden snart inne för din återkomst.

Gör oss beredda på den och låt ordet, sakramenten och ljuset leva i oss under tiden.

Tack Herre att det är sant att Jesus Kristus är uppstånden och lever.

Segern är redan vunnen. Herre, hjälp oss att hålla ut i tron kamp.


I Jesu namn. Amen.



Comments


bottom of page