top of page

Delandets gåva

Jag tänker mig att livet ger oss en klangbotten. Klangen fördjupas med åren och mest vid de svåra perioderna – dem som man vill helst vill slippa. Med en rik klangbotten kan du nå igenom allt brus till dem som vill lyssna.

Man vill lyssna på den som talar av egen erfarenhet. Som Tomas Sjödin. Han är en av dem som med stor trovärdighet kan säga ”Lita på att det ljusnar”. Så heter hans senaste bok, där han återigen samlar sina krönikor ur Göteborgs-Posten. Krönikor som fångar människor både med och utan tro. Hans klangbotten har formats genom det omöjligt svåra att mista två! barn i långdragen sjukdom.

Men varje röst är unik även om den är svag. Bara den är ärlig. Mitt i instagramflödet finns ibland något guldkorn. Jag har en vän som till en osminkad bild skriver ur sitt hjärta. Det berör. Det ger en god eftersmak, istället för det lätta illamåendet jag får efter att ha scrollat ett bra tag, gillat och följt någon reklamlänk. Men jag fortsätter mest att lägga ut fina bilder från paddling, turer i skogen och de underbara barnbarnen. Eller inte alls just nu, vilket är rätt vilsamt.

Varje människa har mycket att dela. När och hur mycket är inte alltid lätt att veta. En del är som jag och frestas att dela för mycket. Kanske ibland för att höra mina ord för att bättre förstå. En del bär det mesta inom sig och förstår inte vitsen med att dela. En riskkalkyl gjordes för länge sedan, där risken att inte bli respekterad, förstådd eller råka ut för skvaller är ett alldeles för högt pris som ligger kvar livet ut. Till slut kan det bli för mycket att bära.

Ibland kan det vara lättare att dela det svåra ett tag efteråt. Då när man fått ett behövligt perspektiv som man inte har precis mitt i. Jag har flera gånger senaste månaden behövt tänka att även detta problem eller situation kommer jag att kunna se tillbaka på. Också en teknik jag använder när jag ska göra något riktigt obehagligt till exempel ett medicinskt ingrepp. ”Om en timme sitter jag i bilen igen och åker härifrån”. Det kommer att finnas ett efter, och det kan ge ”föret” ett bättre perspektiv.

Den finaste inbjudan du kan få är någon som vill dela något i förtroende. Känn då inga krav, bara tacksamhet. För du har redan fått förtroendet och oftast förväntas du inte ge några patentlösningar. Man kan inte heller ta över ansvaret, hur gärna man än vill. Men du kan dela det vidare i bön till den som alltid lyssnar. Han hör även svaga röster. Tack gode Gud!

Klangbotten: (egentlig betydelse) resonansbotten; (vanligen bildlig betydelse) grundton, grundstämning; (allmännare) bakgrund, utgångspunkt

Comentarios


bottom of page